Είμαι ροδιτάκι με ονοματεπώνυμο και απειλούμαι…

Καλημέρα σας παιδιά!! Το όνομά μου είναι Potamom Rhodium και όπως καταλαβαίνετε είμαι ροδιτάκι με ιστορία και ονοματεπώνυμο. Ζω σε ρυάκια και ποτάμια της Ρόδου, αλλά μου αρέσει η Σύμη, η Κως, η Τήλος και μερικές φορές πετάγομαι μέχρι απέναντι στο Μαρμαρίς, έτσι για να κάνω εντύπωση με το όνομά μου.
Πάθος μου είναι η καθαριότητα. Το σπίτι μου, δηλαδή το ρυάκι μου, θέλω να είναι καθαρό και όλη μέρα δουλεύω γι’ αυτό. Καταβροχθίζω εκείνα που για άλλα ζώα είναι επιβλαβή. Έτσι, αν κάπου με συναντήσετε, τότε να ξέρετε ότι το νερό εκεί είναι κρυστάλλινο. Βέβαια, εσείς οι άνθρωποι δεν πρέπει να πίνετε νερό από τα ρυάκια, διότι το στομάχι σας έχει συνηθίσει τα φιλτραρισμένα και μπορεί να πάθετε καμιά διάρροια… θα μου τα κάνετε χάλια.
Αυτή την περίοδο αφήνω το ρυάκι μου και παίρνω τους δρόμους. Μη με ρωτήσετε που πάω, δεν το ξέρω. Το έχω μέσα μου, ένστικτο, ακολουθώ τα μονοπάτια των προγόνων μου και όταν κάποια στιγμή φτάνω στον προορισμό μου, τότε καταλαβαίνω το γιατί πήρα τους δρόμους. Βέβαια, εκείνα τα παλιά μονοπάτια έχουν πια γίνει δρόμοι για αυτοκίνητα και έτσι όταν βγαίνω να περάσω απέναντι, όλο και κάποια ρόδα περνά από πάνω μου και με κάνει πιταρούδι.
Σας παρακαλώ, όταν κινείστε με αυτοκίνητο σε δασικούς δρόμους με ρυάκια (κυρίως κοντά στην κοιλάδα με τις Πεταλούδες), να οδηγείτε αργά κι αν με πετύχετε στο δρόμο, πιάστε με απαλά από το πίσω μέρος του καβουκιού μου (δε φτάνουν οι δαγκάνες μου μέχρι εκεί) και περάστε με απέναντι.
Έχω ένα πρόβλημα… βασικά έχω πολλά προβλήματα (την πέθανα τη καβουροψυχολόγο μου), αλλά θα σας πως ένα:
Τα τελευταία χρόνια μου χαλάτε το σπίτι μου και δυσκολεύομαι πολύ να το ξαναφτιάξω. Μερικές φορές η καταστροφή είναι τόσο μεγάλη, ώστε εγκαταλείπω και φεύγω. Θέλω να πείτε σε εκείνους που διαχειρίζονται τα ρυάκια και τα ποτάμια να είναι πιο προσεκτικοί όταν δουλεύουν. Επίσης να μη ψεκάζουν με φυτοφάρμακα κοντά στο σπίτι μου, γιατί… θα φύγω και θα με ζητάς και θα παραπονιέσαι.
Οι επιστήμονες με έχουν γράψει στο Κόκκινο Βιβλίο ως απειλούμενο είδος, όμως αυτό δε λέει και πολλά πράγματα γιατί το θέμα είναι να με προσέχετε στην κάθε σας μέρα, γι’ αυτό κι εγώ ποστάρω την όμορφη μούρη μου στο fb και άμα σου γυαλίζω κάνε μου αίτημα φιλίας, ή έστω ένα like στα φιλαράκια μου στη #γιατηφύση που τελευταία φροντίζουν τα ρυάκια μου.
Αυτά ήθελα να σας πω. Σας φιλώ με τις δαγκάνες μου, τις οποίες παρεμπιπτόντως ο καβουρίνος μου βρίσκει πολύ σέξι.
===
Κείμενο – έρευνα: Για τη φύση κοινσεπ, με πληροφορίες από τους υδροβιολόγους επιστήμονες του Ινστιτούτου Αρχιπέλαγος.
Σε περίπτωση που παρατηρήσετε κάποια ασυνήθιστη συμπεριφορά στη φύση, τότε μπορείτε να στείλετε ένα μήνυμα στο observations@archipelago.gr ή στο info@giatifisi.org
Είμαι ροδιτάκι με ονοματεπώνυμο και απειλούμαι…
Κύλιση προς τα επάνω
Translate