Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης και Διαδρομή Λογοτεχνικής Αναδρομής στη Pόδο!

Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης και Διαδρομή Λογοτεχνικής Αναδρομής στη Pόδο!

 

Οι Νεκτάριος Καλογήρου με τους Χάρη Συργιάνννη, Κυριάκο Μητρόπουλο και Πέτρο Σπανό μαζί με τα μέλη της ΚΟΙΝΣΕΠ, Μαίρη Φώτη, Αγλαΐα Τσίρου και Ελευθέριο Κούκη

Η επιχείρηση Κοινωνικής Ωφέλειας «Για τη Φύση», το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Πεταλούδων και η Περιφερειακή Εφορεία Προσκόπων Δωδεκανήσου, ενώνουν τις δυνάμεις τους για να δημιουργήσουν «Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης και Διαδρομή Λογοτεχνικής Αναδρομής» στη Ρόδο. Πρόκειται για μία αξιέπαινη πρωτοβουλία η οποία θα αναδείξει ένα μεγάλο μέρος από το εγκαταλελειμμένο πάρκο της Καλλιθέας, όπου θα πραγματοποιείται πλέον μία σειρά από εκπαιδευτικές, αθλητικές, λογοτεχνικές και άλλες δράσεις με κεντρικό άξονα πάντα το περιβάλλον.
Χθες ο διαχειριστής της ΚΟΙΝΣΕΠ «Για τη Φύση», Νεκτάριος Καλογήρου παραχώρησε συνέντευξη τύπου με τον υπεύθυνο του κέντρου περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στις Πεταλούδες Χάρη Συργιάννη, τον επικεφαλής της Περιφερειακής Εφορείας Δωδεκανήσου των Προσκόπων, Κυριάκο Μητρόπουλο και τον εκπαιδευτικό, κ. Πέτρο Σπανό, τονίζοντας ότι το ζητούμενο είναι να δημιουργηθεί στο πάρκο της Καλλιθέας ένας χώρος τον οποίο θα μπορούν να επισκέπτονται τα σχολεία και να συμμετέχουν σε όλες τις δράσεις που θα υλοποιούνται εκεί.
Το σύνολο της επιφάνειας του πάρκου ανέρχεται στα 145 στρέμματα, σύμφωνα με τον κ. Καλογήρου. Σε πρώτη φάση, θα αξιοποιηθούν στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας αυτής τα 35 στρέμματα, όπως εξήγησε ο κ. Καλογήρου, επισημαίνοντας ότι «Στα όνειρά μας βλέπουμε κάποια στιγμή ολόκληρο το πάρκο να λειτουργεί ως χώρος διάδρασης με τη φύση, εκπαιδευτικών και αθλητικών δραστηριοτήτων, καθώς και ψυχικής ανάτασης. Αρχικός στόχος είναι η δημιουργία ενός χώρου βιωματικής εκπαίδευσης για θέματα περιβάλλοντος. Ο χώρος θα παραμένει ανοιχτός 24 ώρες το 24ωρο και η πρόσβαση θα είναι προφανώς δωρεάν. Η δράση γίνεται με σκοπό την κοινωνική ωφέλεια και γι’ αυτό δεν υπάρχει σκέψη επιβολής εισιτηρίου».
Ο κ. Χάρης Συργιάννης διευκρίνισε ότι το πάρκο απευθύνεται σε μαθητές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα χωρίζεται σε τρία μέρη, στη θεωρητική, στη βιωματική προσέγγιση ενώ το τρίτο μέρος εστιάζει στην αξιολόγηση και στην ανατροφοδότηση μεταξύ των συμμετεχόντων. Από την πλευρά του ο κ. Κυριάκος Μητρόπουλος, δήλωσε ότι οι πρόσκοποι στηρίζουν με χαρά αυτή την προσπάθεια. «Συνδράμουμε υποστηρικτικά στο εγχείρημα και ευελπιστούμε ότι οι προσπάθειές μας θα πιάσουν τόπο για το καλό των παιδιών», δήλωσε μεταξύ άλλων.
Άμεσα πρόκειται να ξεκινήσει ο καθαρισμός του χώρου από τα συμβαλλόμενα σε αυτή την προσπάθεια μέρη και σε δεύτερο χρόνο, θα οργανωθεί πιθανότατα μία μεγάλη δράση εθελοντικού καθαρισμού. Όμως ένας από τους κύριους στόχους είναι η δημιουργία μίας διαδρομής λογοτεχνικής αναδρομής, κάνοντας ένα ταξίδι στην ελληνική λογοτεχνία. Υπάρχει συγκεκριμένα μία ασφαλτοστρωμένη διαδρομή 1000 μέτρων, η οποία και θα μετατραπεί σε αυτό το… λογοτεχνικό μονοπάτι.
«Ο συνδυασμός της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης με την λογοτεχνία, αποτελούν μία εξαιρετική ιδέα. Δεν μπορούμε να προσεγγίζουμε τα μεγάλα αυτά θέματα όπως είναι η προστασία του περιβάλλοντος μεμονωμένα και αποσπασματικά. Απαιτείται μία ολιστική προσέγγιση. Η ιδέα για μία διαδρομή λογοτεχνικής αναδρομής, αποτελεί μία καλή ευκαιρία ώστε τα παιδιά και οι νέοι να δουν αυτή την πλούσια παράδοση της ελληνικής λογοτεχνίας και να διαπιστώσουν τη σχέση της με το περιβάλλον», δήλωσε ο κ. Σπανός.
Το ρόλο της επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών σε θέματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης αναλαμβάνει το πανεπιστήμιο Αιγαίου. Η Εφορεία Προσκόπων Δωδεκανήσου θα αναλάβει υποστηρικτικό ρόλο στη διαμόρφωση-συντήρηση του πάρκου καθώς επίσης ενεργό ρόλο στη διασύνδεση της κοινωνίας με το περιβάλλον. Η ΚΟΙΝΣΕΠ «Για τη Φύση», θα αναλάβει την υλοποίηση δράσεων με σκοπό τη συγκέντρωση των πόρων που απαιτούνται για τη χρηματοδότηση του έργου. Αναλαμβάνει δηλαδή τη χρηματοδότηση της διαμόρφωσης του μονοπατιού, τη δημιουργία των απαιτούμενων υποδομών και της τακτικής του συντήρησης. Η βασική χρηματοδότηση της κατασκευής του μονοπατιού περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης θα γίνει μέσα από την δράση των ίδιων των μαθητών της Ρόδου.
Όπως επισημάνθηκε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου, όσοι μαθητές επιθυμούν θα γράψουν ιστορίες φαντασίας, ιστορίες για το νησί τους, για δράκους, ιππότες ή τα κατοικίδια τους. Η ΚΟΙΝΣΕΠ, θα φροντίσει αυτές οι ιστορίες να εκδοθούν σε βιβλίο που θα διατεθεί προς πώληση. Τα έσοδα του βιβλίου θα διατεθούν για τη δημιουργία του μονοπατιού περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης.

Πηγή: www.dimokratiki.gr

Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης και Διαδρομή Λογοτεχνικής Αναδρομής στη Pόδο!
Κύλιση προς τα επάνω
Translate