Με στόχο την αναδάσωση των καμένων εκτάσεων της Ρόδου και τη διασύνδεση της τουριστικής ανάπτυξης με το φυσικό περιβάλλον,  ιδρύθηκε και ξεκίνησε να λειτουργεί στη Ρόδο η επιχείρηση κοινωνικής ωφέλειας «Για τη φύση! Κοιν.Σ.Επ»

Με στόχους την αναδάσωση των καμένων εκτάσεων της Ρόδου, την καλλιέργεια περιβαλλοντικής συνείδησης, την προώθηση της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, την ανάδειξη των στοιχείων πολιτισμού στο νησί και την διασύνδεση της τουριστικής ανάπτυξης με την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος ξεκίνησε στις 29 Νοεμβρίου 2019 από πέντε Ροδίτες, η λειτουργία της επιχείρησης κοινωνικής ωφέλειας «Για τη φύση κοιν.σ.επ».

Πρόκειται για μια επιχειρηματική πρωτοβουλία κοινωνικής ωφέλειας που περιλαμβάνει μια πλειάδα από δραστηριότητες με επίκεντρο την προστασία και ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος της Ρόδου.

Πρώτη παρέμβαση της κοιν.σ.επ θα είναι η δεντροφύτευση στις καμένες εκτάσεις της περιοχής Κανδυλί (παλιά σκουπίδια) και της Νότιας Ρόδου, για τις οποίες η Δασική Υπηρεσία Δωδεκανήσου ήδη έχει εκπονήσει μελέτες αναδάσωσης. Η Δασική Υπηρεσία ενέκρινε το πλάνο δράσης της κοινωνικής συνεταιριστικής επιχείρησης «για τη φύση κοινσεπ» και θα είναι αρωγός και επόπτης σε κάθε δράση που θα γίνεται στις καμένες δασικές εκτάσεις.

Ένα δέντρο για το νεογέννητο παιδί μου

και για τους αγαπημένους που «έφυγαν»

Για τη διασφάλιση των οικονομικών πόρων που απαιτεί η υλοποίηση του στόχου της ΚΟΙΝΣΕΠ «για τη φύση» έχουν προγραμματιστεί μια σειρά δράσεις. Αυτές θα ανακοινώνονται κάθε φορά που θα ξεκινά η υλοποίησή τους.

Ξεκίνησαν ήδη:

– Το δάσος της ζωής, όπου φυτεύονται τα δέντρα για το κάθε νεογέννητο παιδί, για κάθε βάπτιση ή για κάθε νέο ζευγάρι που έρχεται σε γάμου κοινωνία

– Το δάσος της μνήμης, όπου φυτεύονται τα δέντρα που θα ζητούνται να σταλούν  αντί στεφάνου σε τελετές κηδείας

– Το δάσος όλων μας, όπου θα γίνονται οι δεντροφυτεύσεις για την κάθε οικογένεια, σχολείο, επιχείρηση, τουρίστα, για το κατοικίδιο ή οποιαδήποτε άλλη αφορμή

– Μονοπάτι περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης Ρόδου. Γίνεται σε συνεργασίας με το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Πεταλούδων και την Περιφερειακή Εφορεία Προσκόπων Δωδεκανήσου. Δημιουργούμε μια υπέροχη διαδρομή μέσα στο δάσος με σκοπό παιδιά και ενήλικες να βιώσουν την ανάγκη της προστασίας του περιβάλλοντος.

Κάθε δέντρο με ταυτότητα

και «ατομική» προστασία

Για το κάθε νέο δέντρο που φυτεύεται, υπάρχει έντυπη ταυτότητα στην οποία αποτυπώνεται το όνομα του δωρητή, η ημερομηνία φύτευσης, το είδος και η ακριβής θέση του στο google map. Με τον τρόπο αυτό ο κάθε δωρητής θα μπορεί μέσω του κινητού του τηλεφώνου να εντοπίζει επακριβώς το πού βρίσκεται το δέντρο του και με κάθε ευκαιρία να το παρακολουθεί να μεγαλώνει.

Στη φύση της Ρόδου υπάρχουν σε ελεύθερη βοσκή πολλά αιγοπρόβατα, καθώς και ελάφια που αγαπούν τα τρυφερά φύλλα των μικρών δέντρων. Αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα στις αναδασώσεις κυρίως της Νότιας Ρόδου και προκειμένου να αντιμετωπιστεί, για κάθε δεντράκι θα υπάρχει περίφραξη προστασίας.

Επίσης σε τακτική βάση προβλέπεται το πότισμα, αλλά και η παρακολούθηση των νέων δέντρων από γεωπόνους για την πρόληψη και την αντιμετώπιση τυχόν ασθενειών.

Την υψηλή εποπτεία της δράσης έχει το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Κύλιση προς τα επάνω
Translate