Ίδρυση και λειτουργία στη Ρόδο της ΚΟΙΝΣΕΠ “για τη φύση”

 

Δελτίο Τύπου 03 Ιουνίου 2020

Με στόχο την αναδάσωση των καμένων εκτάσεων της Ρόδου

 και τη διασύνδεση της τουριστικής ανάπτυξης με το φυσικό περιβάλλον,

 ιδρύθηκε και ξεκίνησε να λειτουργεί από τη Ρόδο η ΚΟΙΝΣΕΠ «Για τη φύση»

Με στόχους την αναδάσωση των καμένων εκτάσεων της Ρόδου, την καλλιέργεια περιβαλλοντικής συνείδησης, την προώθηση της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, την ανάδειξη των στοιχείων πολιτισμού στο νησί και την διασύνδεση της τουριστικής ανάπτυξης με την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος ξεκινά επισήμως σήμερα, από πέντε Ροδίτες, η λειτουργία της κοινωνικής συνεταιριστικής επιχείρησης «Για τη φύση κοιν.σ.επ».

Πρόκειται για μια επιχειρηματική πρωτοβουλία κοινωνικής ωφέλειας που περιλαμβάνει μια πλειάδα από δραστηριότητες με επίκεντρο την προστασία και ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος της Ρόδου.

Πρώτη παρέμβαση της κοιν.σ.επ θα είναι η δεντροφύτευση στις καμένες εκτάσεις της περιοχής Κανδυλί (παλιά σκουπίδια) και της Νότιας Ρόδου, για τις οποίες η Δασική Υπηρεσία Δωδεκανήσου ήδη έχει εκπονήσει μελέτες αναδάσωσης. Η Δασική Υπηρεσία ενέκρινε το πλάνο δράσης της κοινωνικής συνεταιριστικής επιχείρησης «για τη φύση κοινσεπ» και θα είναι αρωγός και επόπτης σε κάθε δράση που θα γίνεται στις καμένες δασικές εκτάσεις.

Ένα δέντρο για το νεογέννητο παιδί μου

και για τους αγαπημένους που «έφυγαν»

Για τη διασφάλιση των οικονομικών πόρων που απαιτεί η υλοποίηση του στόχου της ΚΟΙΝΣΕΠ «για τη φύση» έχουν προγραμματιστεί μια σειρά δράσεις. Αυτές θα ανακοινώνονται κάθε φορά που θα ξεκινά η υλοποίησή τους.

Άμεσα ξεκινούν:

– Το δάσος της ζωής, όπου φυτεύονται τα δέντρα για το κάθε νεογέννητο παιδί, για κάθε βάπτιση ή για κάθε νέο ζευγάρι που έρχεται σε γάμου κοινωνία

– Το δάσος της μνήμης, όπου φυτεύονται τα δέντρα που θα ζητούνται να σταλούν  αντί στεφάνου σε τελετές κηδείας

– Το δάσος όλων μας, όπου θα γίνονται οι δεντροφυτεύσεις για την κάθε οικογένεια, σχολείο, επιχείρηση, τουρίστα, για το κατοικίδιο ή οποιαδήποτε άλλη αφορμή

Κάθε δέντρο με ταυτότητα

και «ατομική» προστασία

Για το κάθε νέο δέντρο που φυτεύεται, υπάρχει έντυπη ταυτότητα στην οποία αποτυπώνεται το όνομα του δωρητή, η ημερομηνία φύτευσης, το είδος και η ακριβής θέση του στο google map. Με τον τρόπο αυτό ο κάθε δωρητής θα μπορεί μέσω του κινητού του τηλεφώνου να εντοπίζει επακριβώς το πού βρίσκεται το δέντρο του και με κάθε ευκαιρία να το παρακολουθεί να μεγαλώνει.

Στη φύση της Ρόδου υπάρχουν σε ελεύθερη βοσκή πολλά αιγοπρόβατα, καθώς και ελάφια που αγαπούν τα τρυφερά φύλλα των μικρών δέντρων. Αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα στις αναδασώσεις κυρίως της Νότιας Ρόδου και προκειμένου να αντιμετωπιστεί, για κάθε δεντράκι θα υπάρχει περίφραξη προστασίας.

Επίσης σε τακτική βάση προβλέπεται το πότισμα, αλλά και η παρακολούθηση των νέων δέντρων από γεωπόνους για την πρόληψη και την αντιμετώπιση τυχόν ασθενειών.

Την υψηλή εποπτεία της δράσης έχει το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Οι ιδρυτές

Το καταστατικό ίδρυσης της ΚΟΙΝΣΕΠ «για τη φύση» υπογράφεται από πέντε πρόσωπα, όλα Ροδίτες ή μόνιμοι κάτοικοι Ρόδου. Τα πρόσωπα αυτά είναι:

– Νεκτάριος Καλογήρου, δημοσιογράφος

– Μαίρη Φώτη, δημοσιογράφος

– Εμμανουέλα Αραμπατζή, διαφημίστρια

– Αγλαϊα Τσίρου, εικαστικός

– Ελευθέριος Κούκης, επαγγελματίας οδηγός

Από το Νοέμβριο του 2019 τα πρόσωπα αυτά εργάζονται ώστε η ΚΟΙΝΣΕΠ «για τη φύση» να πάρει νομική υπόσταση και να λάβει όλες τις απαραίτητες εγκρίσεις. Το καταστατικό είχε υποβληθεί το Δεκέμβριο του 2019 προς το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ώστε να λάβει τη σχετική έγκριση ή οποία και εδόθη τον περασμένο Φεβρουάριο. Παράλληλα, είχε ξεκινήσει η διαδικασία λήψης όλων των απαραίτητων εγκρίσεων από τη Δασική Υπηρεσία και η έκδοση ΑΦΜ από την Εφορία, έτσι ώστε όλες οι δράσεις να διέπονται από πλήρη νομιμότητα.

Από σήμερα η «για τη φύση κοινσεπ» τίθεται σε δράση για την προστασία και ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος, τη μέτρηση της μείωσης CO2 στην ατμόσφαιρα που επιφέρουν τα νέα δέντρα, τη διασύνδεση του τουρισμού με το περιβάλλον, την υποστήριξη της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και κυρίως τη δημιουργία μιας οδού για το κάθε μέλος της τοπικής κοινωνίας ώστε να βοηθήσει τη φύση.

Για εκείνους που επιθυμούν να επικοινωνήσουν με την «για τη φύση κοινσεπ», μπορούν να στείλουν μήνυμα στο: giatifisi.koinsep@gmail.com ή να αναζητήσουν τη σελίδα στο facebook: «Για τη φύση κοινσεπ»

 

Ίδρυση και λειτουργία στη Ρόδο της ΚΟΙΝΣΕΠ “για τη φύση”
Κύλιση προς τα επάνω
Translate