Απολογισμός δράσης «Για τη φύση» έτους 2021

Γνώση, εμπειρία, δράσεις, προβληματισμό, θέληση και αρκετή αισιοδοξία φέρνει για την κοινωνική επιχείρηση «Για τη φύση κοινσεπ» ο απολογισμός των δραστηριοτήτων Ιανουάριος – Δεκέμβριος του έτους 2021. Αυτοί οι 12 μήνες σηματοδοτήθηκαν μεν από τη μεγάλη διασπορά των μεταλλάξεων του Covid19, ωστόσο έδειξαν ότι στις δύσκολες στιγμές οι κοινωνίες αλληλοϋποστηρίζονται και ενώνονται ενώπιων των νέων προκλήσεων.

Τα θέματα προστασίας και ανάδειξης του φυσικού περιβάλλοντος αγκαλιάσθηκαν από το σύνολο των κοινωνιών της Δωδεκανήσου και σε αρκετές περιπτώσεις οι ομάδες ευαισθητοποιημένων πολιτών απέδειξαν ότι μπορούν να επιτύχουν σημαντικά αποτελέσματα. Στη Ρόδο καταγράφηκαν πολλές περιπτώσεις άμεσης και αποτελεσματικής δραστηριοποίησης εθελοντών προς όφελος του κοινωνικού συνόλου.

Ως «Για τη φύση κοινσεπ» στη διάρκεια του έτους 2021:

  • Εκκινήσαμε τη δημιουργία του πρώτου Πάρκου Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης Μαθητών και Γονέων, στο άλσος των πηγών Καλλιθέας. Η δράση έγινε με τη συνεργασία του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Πεταλούδων, της Εφορείας Προσκόπων Δωδεκανήσου, των κηπουρών 14 ξενοδοχείων και μιας μεγάλης σειράς φορέων. Στο πάρκο παρακολούθησαν εκπαίδευση συνολικά 113 μαθητές και πρόσκοποι της Ρόδου. Η δράση αυτή θα συνεχιστεί και φέτος.
  • Ξεκίνησε η φύτευση, προστασία και γεωσήμανση νέων δέντρων στην καμένη περιοχή Κανδυλί Ρόδου, σε εφαρμογή της σχετικής μελέτης αναδάσωσης που καλύπτει συνολική έκταση 180 στρεμμάτων.
  • Υιοθετήθηκε καμένη δασική έκταση συνολικής επιφανείας 2.700 στρεμμάτων στην περιοχή του φράγματος Γαδουρά και με την αρωγή 25 ξενοδοχειακών ομίλων, ξενοδοχείων και τουριστικών πρακτορείων της νήσου Ρόδου, μαζί με την Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου, το Σύλλογο Διευθυντών Ξενοδοχείων Ρόδου, την Ένωση Τουριστικών Γραφείων Δωδεκανήσου, τον Πανροδιακό Σύλλογο Αμερικής «Απόλλων», το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών Αμερικής «Παιδεία» και τη Μαρίνα Ρόδου ξεκίνησε η φροντίδα της εκεί αυτοφυούς της βλάστησης, αλλά και ο εμπλουτισμός της με νέα δέντρα.
  • Στην ίδια περιοχή δράσης έγινε εκτεταμένος καθαρισμός των σκουπιδιών που ρίχθηκαν εκεί από ανθρώπινο χέρι. Συνολικά έγινε αποκομιδή απορριμμάτων (παλιές οικοσκευές, έπιπλα, υλικά οικοδομής, πλαστικά και γυάλινα υλικά) συνολικού βάρους 9 τόνων. Το σύνολο των απορριμμάτων, με τη βοήθεια της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου οδηγήθηκαν για ανακύκλωση.
  • Στην περιοχή δράσης μας, τοποθετήθηκαν σε ισάριθμες βουνοκορφές τρεις φορητές δεξαμενές νερού (δωρεά της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου) που χρησιμοποιούνται για το πότισμα των δέντρων της αναδάσωσης.
  • Εντοπίστηκε, συντηρήθηκε και ζωντάνεψε ξανά αρτεσιανό πηγάδι από το οποίο αναβλύζει νερό καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Παράλληλα συντηρήθηκαν δύο παλιές ποτίστρες και οι οποίες πια έχουν διαρκώς, ρέον, καθαρό νερό από το αρτεσιανό πηγάδι και με αυτό ξεδιψούν τα ζώα του κοντινού δάσους.

Σχεδιάσαμε και για πρώτη φορά υλοποιήθηκε στη Ρόδο πρόγραμμα σύνδεσης του τουριστικού ρεύματος με τις καμένες δασικές εκτάσεις. Στη διάρκεια του περασμένου καλοκαιριού, παιδιά από τον γαλλικό τουριστικό οργανισμό Kappa Club

  • παρακολούθησαν μαθήματα προστασίας των δασών και συμμετείχαν σε συμβολικές δεντροφυτεύσεις (φύτεψαν μόνο λίγα δέντρα, διότι η δράση έγινε σε περίοδο υψηλών θερμοκρασιών).
  • Μέσα από το πρόγραμμα Forest Ambassador της «Για τη φύση κοινσεπ» έχουν κινητοποιηθεί δεκάδες μεγάλα και μικρά ξενοδοχεία, καθώς και boutique καταλύματα υπέρ της ανάγκης ενίσχυσης των προσπαθειών αναγέννησης των καμένων δασικών εκτάσεων του νησιού.
  • Προς την ίδια κατεύθυνση συμμετέχουν αρκετές τοπικές επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες της Ρόδου μέσα από το πρόγραμμα «Πράσινος Κηδεμόνας».
  • Με τη διαρκή παρουσία μας στην ευρύτερη έκταση Λάρδου, Λαέρμων, Απολλώνων, με την απομάκρυνση των σκουπιδιών και των ξερών κλαδιών, υποστηρίξαμε τη γενικότερη προσπάθεια πρόληψης των δασικών πυρκαγιών. Η πρόληψη ως δράση θα είναι ένας από τους βασικούς στόχους που θέσαμε για το έτος 2022.

 

Ως «Για τη φύση κοινσεπ» αισθανόμαστε την υποχρέωση να ευχαριστήσουμε για την αμέριστη και διαρκή τους βοήθεια τους:

Την Διεύθυνση Δασών Δωδεκανήσου, την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, την Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου, τον Σύλλογο Διευθυντών Ξενοδοχείων Ρόδου – Δωδεκανήσου, την Ένωση Τουριστικών Γραφείων Δωδεκανήσου, τις επιχειρήσεις που συμμετέχουν ενεργά στα προγράμματα «Forest Ambassador» & «Πράσινος Κηδεμόνας», το Περιφερειακό φυτώριο Νοτίου Αιγαίου, τον Δήμο Ρόδου, την Διεύθυνση Περιβάλλοντος Δήμου Ρόδου, την Πυροσβεστική Υπηρεσία Ρόδου, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου – τμήμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Πεταλούδων, την Αναπτυξιακή Δωδεκανήσου ΑΝΔΩ Α.Ε, το Europe Direct Δωδεκανήσου, την Εφορεία Προσκόπων Δωδεκανήσου, το Σύλλογο Προστασίας Περιβάλλοντος Ρόδου, το Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Ρόδου, την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης, τους διαχειριστές της σελίδας κοινωνικής δικτύωσης «πολίτες για μια πράσινο Ρόδο» και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης για την πολύτιμη, διαρκή και αμέριστη βοήθειά τους.

Για το έτος 2022 η «Για τη φύση κοινσεπ» ετοιμάζει τον εμπλουτισμό του προγράμματός της με ακόμα περισσότερες δράσεις, οι οποίες από φέτος θα περιλαμβάνουν και τη συμμετοχή εθελοντών πολιτών.

 

Απολογισμός δράσης «Για τη φύση» έτους 2021
Κύλιση προς τα επάνω
Translate