Το φυτώριο της φύσης

Μια από τις δουλειές που γίνονται στην περιοχή δράσης μας είναι η συλλογή και μεταφύτευση των νεαρών δέντρων και των φυτών που βλαστάνουν μέσα στις αντιπυρικές ζώνες.
Βλέπετε, τα συγκεκριμένα βλαστάρια (κάθε είδους) φυτρώνουν στις πλάτους από 10 έως και 30 μέτρα ζώνες και είναι καταδικασμένα να εκριζωθούν από την μπουλντόζα που θα περάσει κατά τους μήνες Μάιο και Ιούνιο για να υλοποιήσει τον ετήσιο προληπτικό καθαρισμό. Αυτός με τη σειρά του αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές ενέργειες πρόληψης – αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών.
Στην πραγματικότητα, πρόκειται για έναν αγώνα δρόμου, η μεταφύτευση κόντρα στον καθαρισμό. Όσα περισσότερα βλαστάρια μεταφυτευτούν, τόσο περισσότερα θα σωθούν από το ατσαλένιο στόμα του τεράστιου οχήματος.
Παρόλη την εκρίζωση των βλαστών, με το πέρασμα της μπουλντόζας συμβαίνει κάτι μαγικό. Καθώς η αντιπυρική ζώνη καθαρίζεται και τα δόντια του οχήματος βυθίζονται στο χώμα, οι καλά κρυμμένοι σπόροι ξανάρχονται κοντά στην επιφάνεια του εδάφους και εκεί (προστατευμένοι από τα πουλιά) περιμένουν τις καλοκαιρινές και φθινοπωρινές μπόρες ώστε να ριζώσουν και στη συνέχεια να βλαστήσουν. Έτσι, πάντα τέτοια εποχή, από τον Ιανουάριο μέχρι και το τέλος Απριλίου έχουμε στη διάθεσή μας ένα φυσικό φυτώριο, με είδη του δάσους, έτοιμα προς χρήση.
Η δουλειά δεν είναι καθόλου εύκολη, καθώς η αυτοφυής βλάστηση έχει συνήθως βαθιές ρίζες. Ακόμα κι αν πρόκειται για ένα εξαιρετικά μικρό βλαστάρι, η τσάπα πρέπει να φτάσει πολύ βαθιά ώστε να μην κόψει την καλύπτρα από το κεντρικό, ριζικό του σύστημα. Για την «καλύπτρα», δηλαδή το αλφάδι του φυτού θα σας μιλήσουμε άλλη φορά.
Προς το παρόν πάμε για μεταφύτευση.
Το φυτώριο της φύσης
Κύλιση προς τα επάνω
Translate