Οι τρεις τάφοι

Οι τρεις τάφοι της σπηλιάς
Τρεις τάφοι, λαξευμένοι μέσα σε σπηλιά ενός τεράστιου βράχου εποπτεύουν την κάθε μέρα μας στην περιοχή όπου δρούμε #γιατηφύση. Οι τάφοι είναι σκαλισμένοι στα τοιχώματα της σπηλιάς, προσδίδοντας στο εσωτερικό της σχήμα σταυρού.
Ο άγνωστος του παρελθόντος είχε οπλιστεί με ατελείωτη υπομονή και δύναμη ώστε να μπορέσει να δαμάσει το βράχο με το καλέμι και το σφυρί. Το τι είδους θέληση τον παρακίνησε να κάνει ένα τέτοιο έργο, η δύναμη που τον ώθησε στο να σκάψει τρεις τάφους ώστε τα κοιμόμενα πρόσωπα να εποπτεύουν ολόκληρη την περιοχή Καλαθόβουνος είναι ιστορία που τη γνωρίζουν μόνο ο άνεμος και η σκόνη του χρόνου.
Ως κοινωνική επιχείρηση – οργάνωση «Για τη φύση» ενημερώσαμε την αρχαιολογική υπηρεσία για την ύπαρξη του μνημείου. Η Υπηρεσία γνώριζε. Άλλωστε, υπάρχουν κι άλλα πέτρινα κενοτάφια στην περιοχή, ωστόσο κανένα σαν τους τρεις σταυροειδείς τάφους του βράχου.
Στους δασικούς χάρτες η περιοχή είναι καταγεγραμμένη ως «Καλαθόβουνος» (μεταξύ Λάρδου, Λαέρμων και Απολλώνων), ωστόσο οι κάτοικοι των κοντινών χωριών τη γνωρίζουν με την ονομασία «Ελληνικά». Πολλές ιστορίες μπορούν να ειπωθούν, όλες κατ’ εκτίμηση. Το σίγουρο είναι ότι οι τρεις τάφοι κοιτάζουν απέναντι, ψηλά προς τα ερείπια του «Παλαιόκαστρου» του χωριού Απόλλωνα και βρίσκονται ακριβώς πάνω στη νοερή ευθεία που το ενώνει με το Θάρρι, το κάστρο του Ασκληπιού και τη ιπποτική εκκλησιά Κοιμήσεως της Θεοτόκου.
Η πρόσβαση στην περιοχή της σπηλιάς είναι εύκολη, ωστόσο για την είσοδο σε αυτήν χρειάζεται προσοχή, καθώς ο βράχος βρίσκεται σε ύψωμα, κάθετο και λείο.
Οι τρεις τάφοι
Κύλιση προς τα επάνω
Translate